12 Şubat 2011 Cumartesi

Ehliyet kursuna kayıt yaptırma şartları ve işlemleri

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri Tamamlayan adaylar motorlu Taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.
a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak (sürücü eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlarda bu şart aranmaz).
d. F, & ve H sınıfı için en az ilkokul mezunu olmak.
e. A1, A2, B, C, D ve E sınıfı için ilkokul mezunu olmak. (30.06.2011 tarihine kadar en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi (ilköğretim) bitirmiş olmak şartı aranmaz.)
f. Resmi veya özel sağlık kuruluşlarından “Sürücü Olur Raporu” almış olmak.
g. Adliyeden “Sabıka Kaydı Yok Belgesi” almış olmak
h. “Sürücü Olur Raporu” ve “Sabıka Kaydı Yok Belgesini” MTSAS uygulama takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içinde MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
i. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
j. Son üç ay içinde cepheden çekilmiş dört adet vesikalık fotoğraf teslim etmek.
k. Nüfus cüzdanı fotokopisini teslim etmek.

Ehliyet Sınavı başvuru ücreti, banka bilgileri ve işlemleri

Adaylar, MTSAS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerine kurumsal tahsilat programı aracılığı ile yatıracaktır.
Adaylar, banka dekontunu MTSAS uygulama takviminde belirtilen sınav ücretini yatırma süresi içinde yatıracaktır. Banka dekontunda adayın adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve sınavın adı bulunacaktır. Banka dekontu MTSAS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde MTSK Müdürlüğüne aday tarafından teslim edilecektir.
T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk adayın olacaktır.
MTSAS uygulama takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.
-Ehliyet sınavından kalan adaylar bir sonraki sınav için tekrar para yatırmak zorunda mı?-Ehliyet sınavından kalan adaylar bir sonraki ehliyet sınavına girerler ve bunun için yine (bir veya iki dersten kalmış olsalar bile) sınav ücreti ödemek zorundadırlar.

Ehliyet Sınavına başvuru işlemleri

Aday MTSAS’ a başvuru işlemini, sınav ücretini MTSAS uygulama Takviminde belirtilen süreler içinde ilgili bankalara yatırdıktan sonra yapacaktır.
Yabancı uyruklu adaylar için MTSK Müdürlükleri MTSAS Modülünden açılan başka bir ekrandan aday bilgilerini girecektir. Sistemin aday için ürettiği 11 haneli geçici numarayla aday bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekontunu MTSK Müdürlüğüne teslim edecektir.

Ehliyet Sınavına başvurunun geçersiz sayıldığı durumlar

a. MTSK yönetmeliğinin 15. maddesinde belirtile şartlar taşınmıyorsa ve 17. madde istenilen belgeler tamamlanmamışsa,
b. Aday teorik eğitimini tamamlamamışsa,
c. M TSK Müdürlüklerince aday bilgileri başvuru süresi içerisinde sisteme işlenmemiş veya ilçe tarafından onaylanmamış ya da ret edilmişse,
d. Mevcut 5 (beş)teorik ve 5 (beş) uygulamalı sınav hakkını aday doldurmuşsa,
e. Sağlık kurul raporu olan adayın rapor bilgileri MTSAS uygulama takvimine uygun olarak gönderdiği sınav için 1(bir) sınav hakkı işlenmemişse.

Engelli Adayların Ehliyet Sınavı Bilgileri

26 Eylül 2006 Tarih ve 26301 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” esaslarına göre adaylar sürücü belgesi almak isterlerse MTSAS’a girebilecektir.
Özürlü adayların MTSAS Modülüne özür bilgilerinin işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, adayın resmi veya özel sağlık kuruluşlarından alınacak “Özürlü Sağlık Kurulu Raporunu” MTSK müdürlüklerine teslim etmeleri zorunludur. Üzerinde tahribat silinti ve kazıntı olan raporlar geçersiz sayılacaktır. Bu belgelerin dışında herhangi bir rapor veya belge kabul edilmeyecektir. Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun bir nüshası MTSK Müdürlükleri tarafından adayın dosyasında saklanacaktır.
Ortopedik özrü olan adaylar sınav binalarının giriş katlarındaki salonlara yerleştirilecektir. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne bildirilmesi durumunda özürlü adayın ihtiyacına göre salon düzeni ya da ek oturma düzeni hazırlanacaktır.

Ehliyet Sınavına giriş belgesi hakkında gerekli bilgiler

Sınav giriş belgesi fotoğraflı olup adayın salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde adayın sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alacaktır. Aday, sınav giriş belgesinde belirtilen sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda (doğal afet, yangın, vb.) Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi, Başkanlığın uygun görüşü i\e adayın sınav yeri değiştirilebilir.
Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde MTSK’nın adı ile sınav Tarihi, saati, sınava gireceği dersler ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde adayın T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.
MTSAS Modülünden MTSK Müdürlükleri tarafından fotoğraflı olarak alınacak olan sınav giriş belgesini ilçe millî eğitim müdürlüğü İLSÎS veri tabanındaki fotoğrafın uyumunu kontrol ettikten sonra fotoğrafın üzerini kapatmayacak şekilde mühürleyecektir. MTSK Müdürlüğü de mühürleyerek imza karşılığı adaya teslim edecektir. Böylece sınav giriş belgesi üzerinde iki adet mühür bulunacaktır.
Adaylara ayrıca sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir.
Adayın sınavdan önce sınava gireceği binaya giderek, sınav salonunu görmesi önerilir.

Ehliyet Sınavının genel kuralları nelerdir?

a. Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları “MTSAS uygulama takviminde” belirtilen tarihlerde, saat 11.00′de başlayıp, tek oturum olarak yapılacaktır (saat 11.00′ den sonra hiçbir aday, hiçbir nedenle kesinlikle sınava alınmayacaktır).
b. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar en geç saat 10.30′da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır.
c. Adaylar sınava gelirken yanında fotoğraflı ve mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.
d. Kimlik belgesi yanında olmayan adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik fotokopisi aslı gibi onaylı olsa dahi sınavda kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanı ve/ veya başka sınıf sürücü belgesi hariç başka hiçbir kimlik geçerli sayılmayacaktır. Vukuatlı nüfus cüzdanı da sınavda geçerli değildir. Ancak, er ve erbaşlar askerlik görevini yaptığı birliğine nüfus cüzdanını teslim etti ise sadece “er ve erbaş askeri kimlik kartı” ile sınav alınabilecektir.
e. Adaylar sınav salonlarına alınırken; yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatlerin bulunup bulunmadığı kontrol edilecektir. Aday bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği için tutanakla sınavı geçersiz sayılacaktır.
f. Adaylar sınav giriş belgesinde belirtilen sıra numarasında oturacaktır. Gerekli kimlik
kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını adayların önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır.
g. Aday cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecektir. Adayın adına düzenlenmiş cevap kağıdı bulunmuyorsa veya cevap kâğıdı kullanılamayacak düzeyde yıpranmışsa yeni bir cevap kâğıdına aday kimlik bilgileri salon başkanının açıklamalarına göre yazılacaktır. Salon başkanı konu i\e ilgili tutanak tutacaktır.
h. Aday sınav başladıktan sonra tek dersten sınava girecekse ilk 45 dakika, tüm derslerden sınava girecek ise ilk 60 dakika içinde sınav salonunu terk etmeyecektir. Sınav bitimine 15 dakika kala hiçbir aday dışarıya çıkarılmayacak, sınav süresince en az iki aday sınıfta kalacaktır.
i. Salon görevlileri adaylara soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını kontrol ederek dağıtacaktır. Aday kendisine verilen soru kitapçığını ve cevap kâğıdını kontrol edecek; eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini salon görevlilerinden isteyecektir.
j. Aday cevap kâğıdı üzerindeki tüm işaretlemeleri kurşun kalemle yapacaktır.
k. Cevap kağıdındaki imza bölümü aday tarafından mutlaka imzalanacaktır.
I. Cevap kâğıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.
m. Her sürücü belgesi türüne göre Y ve Z olmak üzere iki ayrı kitapçık türü vardır. Cevap kâğıdında adayın soru kitapçığı türü yazmaktadır. Adaylar cevaplarını soru kitapçığının kapağında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir.
n. Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.
o. Soru sayısı, sınav kuralları ve sınav süresi soru kitapçığının ön kapağında belirtilmiştir. Bu bilgiler salon görevlilerince sınav başlamadan önce okunacaktır.
p. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır.
r. Sınavda cevap kâğıdının başkaları tarafından görülerek kopya çekmesi halinde kopya işlemi yapılacaktır (bilgisayar ortamında kopya analizi yapılacağından ikili ve toplu kopya çektiği anlaşılan adayların sınavı geçersiz sayılacaktır).Kopya çeken ya da çektiren adaya analiz sonucu kopya işlemi yapılacaktır.
s. Adaylar sınav sırasında sorulara verdikleri cevapları hiçbir şekilde almayacaktır.
t. Aday sınava girmedi ise salon yoklama listelerine ve cevap kâğıtlarına salon görevlilerince işaretlenecektir.
u. Unutulan ve sınav güvenlik kutularına konmadan Başkanlığımıza gönderilen sınav evrakı kabul edilmeyecek ve değerlendirme dışı bırakılacaktır.
y. Sınav bitiminden sonra;
i) Adaylar, soru kitapçığını, cevap kâğıdını ve sınav giriş belgesini salon görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama tutanağını imzalayacaktır.
ii) Salon görevlileri, salona ait sınav evrakını adayların önünde kontrol ederek toplayacak, sınav güvenlik torbasına koyup kapattıktan sonra bina sınav komisyonuna teslim edecektir.
iii) Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen sınav güvenlik torbalarını ait oldukları sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir.
Bu kurallara uymadığı herhangi bir yolla tespit edilen adayların sınavı tutanakla iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer adayların dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu adayların kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir. Bu adayların sınavı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından geçersiz sayılacaktır.

Ehliyet Sınavı Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?

a. Başvuru şartlarını Taşımadığı halde adayın sınava girmesi,
b. Cevap kağıdı ve soru kitapçığının dönüş sınav güvenlik torbasından çıkmaması/eksik çıkması,
c. Herhangi bir adaydan ya da dokümandan aday tarafından kopya çekildiğinin salon görevlilerince tespit edilmesi,
d. Geçerli kimlik belgesinin ve sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,
e. Başka adayın sınav evrakının kullanılması,
f. Adayın yerine başkasının sınava girmesi,
g. Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz vb. iletişim araçları ve defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında adayın yanında bulundurması,
h. Sınav güvenlik kutuları dışında posta ya da farklı bir yolla sınav evrakı gönderilmesi,
i. Cevap kâğıdının değerlendirmesi yapılırken sistemin kopya analizi sonucunda ikili/toplu kopya tespit etmesi,
j. Sınav evrakına zarar verilmesi (soru kitapçığını, cevap kağıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri) durumlarında
k. Sistemden hatalı fotoğraf yüklenmesi (sistem / nüfus cüzdanına uygun olmayan) I. Sınav giriş belgesinin salon görevlilerine teslim edilmemesi.
m. Ön inceleme sonunda iptalin yapılması durumunda adayların sınavı geçersiz sayılır (Bölge sınav yürütme komisyonunun resmi yazı ile bildirilmesi gerekmektedir).
Merkezi Sistem Sınav Yönergesinde belirtilen sınav kuralları yukarıda sayılan nedenlerden dolayı ihlal edildiği için salon görevlilerinin ve Bakanlık temsilcilerinin tuttuğu tutanaklar da dikkate alınarak adayın sınavı/testi geçersiz sayılacaktır.

Ehliyet Sınavı Nasıl Okunur – Değerlendirilir?

Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından adayların cevap kağıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.
Adayların derslere göre sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilecek yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden her bir ders için 100 puandan hesaplama yapılır. Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılır. Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.
Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir.
Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda hatalı bulunan soru/soruları doğru kabul ederek 100 puan üzerinden hesaplanır.
Sınava giren adayların verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir. Bu incelemelerden elde edilecek bulgular değerlendirilerek ikili veya toplu kopya çekildiği sonucuna varılması durumunda kopya eylemine karıştığı belirlenen adayların ilgili derslerinin cevapları iptal edilir.
Adayların kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak adaya işlem yapıldıysa, salon görevlileri ve Bakanlık temsilcilerinin tuttuğu tutanak ve raporlarda değerlendirmeyi etkiler.

11 Şubat 2011 Cuma

Ehliyet Sınavına nasıl itiraz edilir?

a. Sınav sorularına, cevap anahtarına ve sonuçlara yapılacak olan itirazlar internetten yayımlanmasından itibaren en geç 10 (on) gün içinde dilekçeyle Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne yapılabilecektir.
b. İtirazların incelenmesi için aday adına T.C Ziraat Bankası Beşevler Ankara Şubesindeki Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye işletmesi’nin 5495218/5001 numaralı hesabına 10 (on) TL yatırılması gerekmektedir.
c. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da çıkarılan adayların bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
d. Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
e. İtirazların cevaplanmasında Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.
f. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile adayın T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.
Sınav merkezinde bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya fotokopisi yargı organları dışında Bilgi Edindirme Kanununun 7. maddesine göre aday dahi1 hiçbir kişiye ya da kuruma verilemez ve gösterilemez.
Bu sınava başvuran adaylar bu kılavuzda yer alan hükümleri kabul etmiş sayılırlar.

5 Temmuz 2008 Ehliyet Sınavı A1-A2 Sınıfı Soruları-Cevapları

5 Temmuz 2008 Ehliyet Sınavı A1-A2 Sınıfı İLK YARDIM BİLGİSİ, TRAFİK ve ÇEVRE BİLGİSİ ile MOTOR ve ARAÇ TEKNİĞİ BİLGİSİ soruları ve cevapları…

5 Temmuz 2008 A1-A2 Sınıfı İLK YARDIM BİLGİSİ Soruları-Cevapları

1. Trafik kazaları en çok aşağıdakilerden hangisinin hatalarından kaynaklanır?
A) Yayaların
B) Yolcuların
C) Sürücülerin
D) Trafik görevlilerinin
2. İlk yardım nerede uygulanmaya başlanır?
A) Kaza yerinde
B) Sağlık ocağında
C) Hastanenin acil servisinde
D) Cankurtaranda
3. Kaza yerine ulaşan kurtarıcının ilk olarak yapması gereken nedir?
A) Yaralıları belirlemelidir.
B) Kazayı yetkililere haber vermelidir.
C) Yaralıları araçtan çıkarmalıdır.
D) Kendinin ve yaralıların güvenliğini sağlamalıdır.
4. Aşağıdakilerden hangisi solunum sistemi organlarındandır?
A) Mide B) Akciğer
C) Kalp D) Beyin
5. Kalp ve kan damarları vücudumuzdaki hangi sistemde yer alır?
A) Dolaşım sisteminde
B) Sindirim sisteminde
C) Sinir sisteminde
D) Solunum sisteminde
6. Aşağıdakilerden hangisi karın bölgesinde bulunur?
A) Yutak B) Akciğer
C) Kalp D) Mide
7. İlk yardım çantasında bulundurulması gereken malzemelerin miktarı neye göre belirlenir?
A) Sürücünün isteğine
B) Mevsim ve yol durumuna
C) Aracın tipi ve içinde bulunacak kişi sayısına
D) Sürücü ve yolcuların sağlık durumlarına
8. Yaralının araçtan çıkarılması esnasında en çok hangisine dikkat edilmelidir?
A) Hızlı ve aceleci davranmaya
B) Kaza yapan araca hasar verilmemesine
C) Kazayı seyredenlerin uzaklaştırılmasına
D) Yaralıda yeni bir yaralanma meydana gelmemesine
9. Araçlarda ilk yardım çantası hangi amaçla bulundurulur?
A) Trafik denetimlerinde göstermek
B) Kazalarda ilk yardımda kullanmak
C) Araç muayenelerinde göstermek
D) Araç donanımını tamamlamak
10. Aşağıdakilerden hangisi solunum durması belirtilerindendir?
A) Nefes alıp vermenin hızlanması
B) Kalp atışının hızlanması
C) Göğüs hareketlerinin olmaması
D) Göz bebeklerinin küçülmesi
11. Aşağıdakilerden hangisi bilinç kaybı olan bir hastanın, solunum yolunu tıkayarak boğulmasına sebep olabilir?
A) Dilin geriye kayması
B) Çenenin kasılması
C) Başın arkaya düşmesi
D) Vücudun kasılması
12. Ağızdan ağıza suni solunumda verilen hava miktarının yeterliliği nasıl anlaşılır?
A) Nabız sayısının azalmasından
B) Göğsünün yükselmesinden
C) Vücut sıcaklığının azalmasından
D) Yüzünün sararmasından
13. Aşağıdakilerden hangisi kendiliğinden oluşmuş burun kanamalarında yapılması yanlıştır?
A) Burun üzerine ve enseye buz konulması
B) Yüzün soğuk su ile yıkanması
C) Çeneyi göğüsten uzaklaştırarak başın geriye çekilmesi
D) Sargı bezi ile yapılan tamponun burna yerleştirilmesi
14. Omuz ve boyundaki kanamalarda, şekilde belirtilen hangi kısma basınç uygulanmalıdır?

A) Köprücük C) Şakak
B) Çene altı D) Kasık
15. Bacakta, turnike uygulama bölgesi neresidir?
A) Diz kapağının olduğu bölge
B) Diz ile ayak arası
C) Diz ile kalça arası
D) Ayak bileğinin alt kısmı
16. Aşağıdakilerden hangisi bayılmanın belirtilerindendir?
A) Solunumun derin olması
B) Derinin zamanla morarması
C) Aşırı hareketlenme
D) Kendinden geçme
17. İlk yardım yapan kişi yaralının omuzlarına hafifçe dokunarak “iyi misiniz?” diye sorar.
Bu davranış ile yaralının hangi durumu kontrol edilir?
A) Ağız içi B) Bilinci
C) Göğüs hareketi D) Solunumu
18. Kalp masajı hangi durumdaki kişiye uygulanır?
A) Düzensiz nabız atışı olan
B) Solunum güçlüğü olan
C) Kalbi duran (5 dakika içinde)
D) Nabız sayısı düşük olan
19. Batıcı cisim yara üzerinde duruyorsa, aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
A) Cisim çıkarılır ve yaraya tentürdiyot dökülür.
B) Cisim çıkarılır ve yaralı hastaneye sevk edilir.
C) Cismin dışarıda kalan kısmı kesilir ve yara sarılır.
D) Cisim çıkarılmadan yaralı hastaneye sevk edilir.
20. Başından yaralanan yaralıya aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
A) Soluk yolu açık tutularak sevk edilir.
B) Kanama yoksa bir şey yapmaya gerek yoktur.
C) Yarası sarılarak uyutulur.
D) Yaralı bölgeye sıcak pansuman uygulanır.
21. Aşağıdakilerden hangisinin yanık yarası üzerine uygulanması doğru olur?
A) Oksijenli su ile yıkamak
B) Tentürdiyotlu pamukla kapatmak
C) Diş macunu sürmek
D) Temiz, soğuk ve ıslak sargı bezi ile örtmek
22. Aşağıdakilerin hangisinde oluşan kırıklar, felce neden olabilir?
A) Kaburgada B) Omurgada
C) Bacakta D) El bileğinde
23. Burkulmalarda, ağrı ve şişliği azaltmak için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) Buz konulmalıdır.
B) Masaj yapılmalıdır.
C) Soğuk su içirilmelidir.
D) Turnike uygulanmalıdır.
24. Kaza yerinden tıbbi yardım istenirken, aşağıdakilerden hangisinin bildirilmesine gerek yoktur?
A) Kaza zamanının
B) Yaralıların durumu ve sayısının
C) Açık ve net adresin
D) Yaralıların kimliklerinin
25. Sindirim yoluyla zehirlenen hasta, kusuyorsa aşağıdaki pozisyonlardan hangisine alınır?
A) Yüzüstü yatış B) Yan yatış
C) Oturuş D) Sırtüstü yatış
26. Bir kişinin asit – baz veya bilinmeyen bir kimyasal sıvıyı yeni içtiği fark ediliyor.
Bilinci yerinde olan bu kişiye, ilk yardım olarak aşağıdakilerden hangisinin yapılması uygun olur?
A) Kusturmak
B) Bol su içirmek
C) Sarımsaklı yoğurt yedirmek
D) Suni solunum yapmak
27. Kusturmada hastaya uygulanacak en etkili yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sırtına vurmak
B) Az tuzlu ayran içirmek
C) Karnına hafif basınç uygulamak
D) Parmakla dilinin arka kısmını uyarmak
28. Güneş çarpmasında, hastaya aşağıdaki uygulamalardan hangisi yapılır?
A) Sıcak içecekler verilir.
B) Sıcak duş yaptırılır.
C) Vücudu serinletilir.
D) Üstü örtülerek terlemesi sağlanır.
29. Araçlarda emniyet kemeri kullanılmasının yararı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kazalarda ölüm ve yaralanma riskinin azalmasını sağlar.
B) Otomobilin daha iyi sürülmesini sağlar.
C) Sürücünün araç içinde daha rahat hareket etmesini sağlar.
D) Araç kullanırken sürücünün direksiyona hâkimiyetini sağlar.
30. Bazı sürücüleri, trafik kurallarını çiğnemeye iten en önemli sebep aşağıdakilerden hangisidir?
A) Trafik görevlilerinin ikazlarına karşı tepki göstermek istemeleri
B) Yanlış algıladığı kurallara karşı tepki göstermek istemeleri
C) Ruhi yapılarının kural çiğnemeye elverişli olmaları
D) Trafik işaret levhalarını yeterince Önemsememeleri
İLK YARDIM BİLGİSİ TESTİ BİTTİ. LÜTFEN CEVAPLARINIZI KONTROL EDİP TRAFİK ve ÇEVRE BİLGİSİ TESTİNE GEÇİNİZ.
İLK YARDIM BİLGİSİ CEVAPLARI:
1. C
2. A
3. D
4. B
5. A
6. D
7. C
8. D
9. B
10. C
11. A
12. B
13. C
14. A
15. C
16. D
17. B
18. C
19. D
20. A
21. D
22. B
23. A
24. D
25. B
26. B
27. D
28. C
29. A
30. C

5 Temmuz 2008 A1-A2 Sınıfı TRAFİK ve ÇEVRE BİLGİSİ Soruları-Cevapları

1. Aşağıdakilerden hangisi motorlu taşıt sürücüsü yetiştirmek, yetişmiş olanlara sınav sonucunda sertifika vermekle görevlidir?
A) Emniyet Genel Müdürlüğü
B) Karayolları Genel Müdürlüğü
C) Milli Eğitim Bakanlığı
D) Ulaştırma Bakanlığı
2. Trafik zorunlulukları nedeniyle aracın durdurulmasına ne ad verilir?
A) Durma B) Park etme
C) Duraklama D) Trafikten men
3. Şekle göre seyrettiği taşıt yolunun çizgilerle ayrılmış her bir bölümüne ne denir?

A) Bölünmüş yol
B) Şerit
C) İki yönlü yol
D) Banket
4. Kara yolunun genel olarak taşıt trafiğince kullanılan kısmına ne denir?
A) Banket
B) Şerit
C) Şev
D) Kaplama
5.
-C İki veya üç tekerlekli olabilir.
-C Sepetli ve sepetsiz motorlu araçlardır.
-Yük taşımacılığında kullanılabilir.
Bu bilgiler hangi araca aittir?
A) Motorlu bisiklet
B) Motosiklet
C) Bisiklet
D) özel amaçlı taşıt
6. Aşağıdakilerden hangisi yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir?
A) Kırmızı ile birlikte yanan sarı ışık
B) Aralıklı yanan san ışık
C) Kırmızı ışık
D) Yeşilden sonra yanan sarı ışık
7. Şekildeki trafik ışığında, kırmızı ışık ve yeşil oklu ışık birlikte yanmaktadır.
Bu durum sürücülere aşağıdakiler-den hangisini bildirir?

A) Sadece sağa dönülebileceğini
B) Düz gidilebileceğini
C) Sadece sola dönülebileceğini
D) Yolun tüm yönlere açık olduğunu
8. Akan trafikte, trafik görevlisinin hangi hareketi yolun bütün yönlerinin trafiğe kapatılacağını bildirir?

9. Şekildeki trafik işareti neyi ifade eder?

A) Sola dönmenin yasaklandığını
B) Kaygan yola yaklaşıldığını
C) Sola tehlikeli dönemece yaklaşıldığını
D) Sol taraftan tek yönlü yola girileceğini
10. Şekildeki trafik işareti aşağıdakilerden hangisini bildirir?

A) Bisikletlilerin yavaş gitmesi gerektiğini
B) Bisikletlilerin yaya yolunu kullanabileceklerini
C) Bisikletlilere ait bir yolun bulunduğunu
D) Bisikletlilerin karşıya geçebileceğini
11. Aşağıdaki trafik işaretlerinden hangisi dönel kavşağa yaklaşıldığını bildirir?

12. Aşağıdakilerden hangisi kontrollü demir yolu geçidine yaklaşıldığım bildirir?

13. Şekildeki trafik işareti neyi yasaklamaktadır?

A) Sola dönüşü B) Sağa dönüşü
C) U dönüşünü D) Park etmeyi
14. Aşağıdakilerden hangisi şekildeki levha ile aynı anlamdadır?


15. Aşağıdakilerden hangisi taşıt trafiğine kapalı yol anlamındadır?

16. Şekildeki trafik işareti neyi bildirir?

A) Bisiklet yolunu
B) Mopet yolunu
C) Mobetin giremeyeceğini
D) Motosikletin giremeyeceğini
17. Devamlı yol çizgisi neyi bildirir?
A) Öndeki araçların geçilemeyeceğini
B) Hiçbir sebeple durulamayacağını
C) Sağ şeritten gidilemeyeceğini
D) Sağ bankette durulamayacağını
18.
Şekle göre hangisi sadece geçiş için kullanılır?
A) Gidiş yönüne göre sağ şerit
B) Her iki banket
C) Gidiş yönüne göre sağ banket
D) Orta şerit
19- Taşıt yolundaki işaretlerden hangisi şeridin ileri seyir ve sağa dönüş için olduğunu bildirir?

20. Aşağıda kilerden hangisi trafiğin düzenlenmesinde diğerlerine göre önceliğe sahiptir?
A) Trafik görevlisi
B) Trafik levhaları
C) Yer işaretleri
D) Trafik ışıkları
21.
Trafik uygun olsa bile şekildeki kavşakta hangi numaralı araçların ok yönündeki hareketi kesinlikle yasaktır?
A) Yalnız 1
B) Yalnız 3
C) 1 ve 3
D) 2 ve 4
22.
Şekle göre, 1 numaralı yoldan gelen sürücü aşağıdakilerden hangisini veya hangilerini yapabilir?
I- Sağa dönüşü II- Sola dönüşü III- Aynı yönde ilerlemeyi
A) Yalnız I
B) l-ll
C) II-III
D) I-II-III
23. Yerleşim yerleri dışındaki yollarda aksine bir işaret yoksa, motosikletler için azami hız saatte kaç kilometredir?
A) 70
B) 60
C) 50
D) 40
24. Aşağıdakilerden hangisine yaklaşırken hızın azaltılması zorunlu değildir?
A) Tepe üstlerine
B) Demir yolu geçitlerine
C) Yaya ve okul geçitlerine
D) İki yönlü yoldan bölünmüş yola
25. 90 km/saatlik hızla, arka arkaya seyreden iki araç arasındaki mesafe en az kaç metre olmalıdır?
A) 40
B) 45
C) 50
D) 60
26.
Şekildeki gibi sağa dönüş sırasında aşağıdakilerden hangisinin yapılması yanlıştır?
A) Dar kavisle dönülmesi
B) Karşıya geçen yaya varsa durulması
C) Geniş kavisle dönülmesi
D) Dönüş sonrası gidişe ayrılmış en sağ şeride girilmesi
27.
Şekle göre 2 numaralı araç sürücüsünün hangisini yapması doğrudur?
A) İkaz ederek 1 numaralı aracı durdurması
B) Hızını artırarak dönüşe geçmesi
C) 1 numaralı aracın geçmesini beklemesi
D) Dönüşünü en sol şeritte tamamlaması
28. Aşağıdaki durumların hangisinde araçların sağından geçilebilir?
A) Yavaş seyreden araçların
B) Trafik zorunluluğu nedeniyle bekleyen araçların
C) Tırmanma şeridi olmayan yollardaki araçların
D) Konvoy oluşturmuş araçların
29.
Şerit değiştirmek isteyen şekildeki 1 numaralı taşıt sürücüsü, sola sinyal vermeden önce aşağıdakilerden hangisini mutlaka yapmalıdır?
A) Uzun huzmeli farları yakmalı
B) 2 numaralı taşıtın geç işaretini beklemeli
C) İç ve dış aynalardan trafik durumunu kontrol etmeli
D) 2 numaralı taşıta takip mesafesinden daha fazla yaklaşmalı
30.
Şekle göre otomobil sürücüsü ne yapmalıdır?
A) Bisikletlinin geçmesini beklemelidir.
B) Durmalıdır.
C) Hızını artırmalıdır.
D) Bisikletliden önce geçmelidir.
31. Şekildeki kavşakta ciddi kazalar olduğu bilinmektedir.

Bu kazaları en aza indirmek için şekildeki soru işareti (?) yerine hangi trafik işaret levhası konulmalıdır?

32.
Şekildeki durumda hangi numaralının yolu kullanmada öncelik hakkı vardır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
33. Aşağıdakilerden hangisi geçiş üstünlüğüne sahiptir?
A) Çekici
B) Gümrük muhafaza aracı
C) İş makinesi
D) Cankurtaran
34.
1. Duraklamanın yasak olduğu yerlerde parketmek yasaktır.
2. Geçiş yolları üzerinde park etmek yasaktır.
Bu bilgiler için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Her ikisi de doğrudur.
B) Her ikisi de yanlıştır.
C) 1. doğru 2. yanlıştır.
D) 1. yanlış 2. doğrudur.
35. Bir sürücünün suçun işlendiği tarihten itibaren 5 yıl içinde; 0,50 promilin üstünde alkollü olduğu üçüncü defa tespit ediliyor.
Bu durumda sürücünün, sürücü belgesi ne kadar süre ile geri alınır?
A) 6 ay
B) 1 yıl
C) 2 yıl
D) 5 yıl
36. Yeterince aydınlatılmamış tünellerde hangi ışıkların yakılması zorunludur?
A) Acil uyarı ışıklarının
B) Sis ışıklarının
C) Uzağı gösteren ışıkların
D) Yakını gösteren ışıkların
37.
Şekle göre, hangi numaralı araç sürücüsünün davranışı asli kusurlu hallerden sayılır?
A)1
B) 2
C)3
D) 4
38. Aşağıdakilerden hangisi araç sahiplik belgesidir?
A) Sürücü belgesi
B) Tescil belgesi
C) Araç imalat belgesi
D) Servis bakım belgesi
39. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara ne denir?
A) Çevre koruma
B) Çevre
C) Çevre düzeni
D) Çevre hakkı
40. Aşağıdakilerden hangisi çevreye önem veren sürücünün davranışlarından değil-dir?
A) Ani kalkış ve duruştan kaçınmak
B) Zorunlu olmadıkça özel aracını kullanmamak
C) Aracının bakımını düzenli olarak yaptırmak
D) Kurşun veya kükürt oranı yüksek yakıt kullanmak
TRAFİK ve ÇEVRE BİLGİSİ TESTİ BİTTİ. LÜTFEN CEVAPLARINIZI KONTROL EDİP MOTOR ve ARAÇ TEKNİĞİ BİLGİSİ TESTİNE GEÇİNİZ.
TRAFİK ve ÇEVRE BİLGİSİ CEVAPLARI:
1. C
2. A
3. B
4. D
5. B
6. D
7. A
8. A
9. C
10. D
11. C
12. A
13. B
14. D
15. A
16. C
17. A
18. D
19. B
20. A
21. D
22. D
23. A
24. D
25. B
26. C
27. C
28. B
29. C
30. D
31. A
32. B
33. D
34. A
35. D
36. C
37. B
38. B
39. A
40. D

5 Temmuz 2008 A1-A2 Sınıfı MOTOR ve ARAÇ TEKNİĞİ BİLGİSİ Soruları-Cevapları

1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda gücün kaynağıdır?
A) Şaft
B) Tekerlek
C) Vites kutusu
D) Motor
2. Motorlu araçlarda eski ve aşınmış lastiklerin kullanılması, aşağıdakilerden hangisine sebep olabilir?
A) Yağışlı havalarda kaza tehlikesinin artmasına
B) Egzozdan siyah renkte duman çıkmasına
C) Motorun yağ yakmasına
D) Motorun sarsıntılı çalışmasına
3. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kullanılan motor çeşididir?
A) Dıştan yanmalı
B) Üstten yanmalı
C) Alttan yanmalı
D) İçten yanmalı
4. Dört zamanlı benzinli motorlarda, zamanların oluşum sırası aşağıdaki gibidir.

Buna göre, hangi zamanda hava ve benzin karışımı buji vasıtasıyla ateşlenerek yakılır?
A) Emme zamanı
B) Sıkıştırma zamanı
C) Ateşleme zamanı
D) Egzoz zamanı
5. Hava ile soğutmalı benzinli motorun soğutma sisteminde hangisi bulunur?
A) Hava türbini
B) Karbüratör
C) Distribütör
D) Buji
6. Manyetolu ateşleme sistemi hangi motorlarda kullanılır?
A) Püskürtme ile ateşlemeli motorlarda
B) Buji ile ateşlemeli motorlarda
C) Buhar türbinlerinde
D) Dizel motorlarda
7. Silindir kapağı hangisinin parçasıdır?
A) Vites kutusunun
B) Diferansiyelin
C) Motorun
D) Yakıt deposunun
8. Pistonun hareketi, hangi parça yardımıyla krank miline iletilir?
A) Supap
B) Buji
C) Piston kolu
D) Kam mili
9. İki zamanlı motorda pistonun kaç hareketinde bir is elde edilir?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
10. Aracın hangi sistemindeki kaçak, akümü-latörün kendiliğinden boşalmasına neden olur?
A) Yakıt sistemindeki
B) Yağlama sistemindeki
C) Elektrik sistemindeki
D) Soğutma sistemindeki
11. Akümülatorün bakımında aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) Akümülatorün tamamı saf su ile doldurulmalıdır.
B) Plakaların 1 cm üzerine kadar saf su ile doldurulmalıdır.
C) Plakaların ortasına kadar saf su ile doldurulma lıdır.
D) Plakaların 1 cm altına kadar saf su ile doldurulmalıdır.
12. Ateşleme sisteminde aşağıdaki ayarlardan hangisi yapılır?
A) Eksantrik (kam) mili ayarı
B) Krank mili ayarı
C) Buji ayan
D) Piston pimi ayarı
13. Ateşleme için yeterli akım oluşmaz ise egzoz dumanı hangi renkte olur?
A) Siyah
B) Mor
C) Mavi
D) Beyaz
14. Aşağıdakilerden hangisi hava filtresinin temizlenmesinde kullanılır?
A) Sodalı su
B) Basınçlı hava
C) Ilık su
D) Soğuksu
15. Aşağıdakilerden hangisi fazla yakıt tüketimine sebep olur?
A) Hava filtresinin kirli olması
B) Yağ filtresinin tıkalı olması
C) Yakıt filtresinin kirli olması
D) Yakıt borularının uzunluğu
16. Fren yapıldığında motosikletin hızı azal-mıvorsa. sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Diferansiyel arızalıdır.
B) Aks arızalıdır.
C) Fren ayarı bozuktur.
D) Kavrama ayarı bozuktur.
17. Motor karterindeki yağ seviyesi normalin çok altında iken motor çalıştırılırsa ne olur?
A) Motor çok soğur.
B) Motor ısınır, yanar.
C) Motor yakıtına yağ karışır.
D) Motor suyuna yağ karışır
18. Kullanma kılavuzuna göre. belli kilometre sonunda araçta aşağıdakilerden hangisinin değiştirilmesi önerilir?
A) Fren hidroliğinin
B) Soğutma suyunun
C) Soğutma antifrizinin
D) Motor yağının
19. Motosikletin farı yanmıyorsa aşağıdakilerden hangisi arızalıdır?
A) Konjektör
B) Far anahtarı
C) Endüksiyon bobini
D) Buji
20. Debriyaj kaçırıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Vites kutusu arızalıdır.
B) Krank milinde gezinti vardır.
C) Avans ayarı bozuktur.
D) Debriyaj balatası yağlanmıştır.
TEST BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
MOTOR ve ARAÇ TEKNİĞİ BİLGİSİ CEVAPLARI:
1. D
2. A
3. D
4. C
5. A
6. B
7. C
8. C
9. A
10. C
11. B
12. C
13. A
14. B
15. A
16. C
17. B
18. D
19. B
20. D

Her ders kendi içerisinde 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. Başarılı sayılabilmeniz için her dersten -ayrı ayrı- 70 puan almanız gerekir.
  • A1-A2 sınıfı ehliyet sınavından geçmem için kaç doğru yapmam gerekir?
İlkyardım 30 soruda 21 doğru,
Trafik 40 soruda 28 doğru,
Motor 20 soruda 14 doğru
yaparsanız; her bir testten 70 puan alarak sınavı geçmiş olursunuz.

5 Temmuz 2008 Ehliyet Sınavı H Sınıfı Soruları-Cevapları

5 Temmuz 2008 Ehliyet Sınavı H Sınıfı Y Kitapçığı ve Z kitapçığı İLK YARDIM BİLGİSİ ile TRAFİK ve ÇEVRE BİLGİSİ soruları ve cevapları…

5 Temmuz 2008 H Sınıfı İLK YARDIM BİLGİSİ Soruları-Cevapları

1. Trafik kazaları en çok aşağıdakilerden hangisinin hatalarından kaynaklanır?
A) Yayaların
B) Yolcuların
C) Sürücülerin
D) Trafik görevlilerinin
2. İlk yardım nerede uygulanmaya başlanır?
A) Kaza yerinde
B) Sağlık ocağında
C) Hastanenin acil servisinde
D) Cankurtaranda
3. Kaza yerine ulaşan kurtarıcının ilk olarak yapması gereken nedir?
A) Yaralıları belirlemelidir.
B) Kazayı yetkililere haber vermelidir.
C) Yaralıları araçtan çıkarmalıdır.
D) Kendinin ve yaralıların güvenliğini sağlamalıdır.
4. Aşağıdakilerden hangisi solunum sistemi organlarındandır?
A) Mide B) Akciğer
C) Kalp D) Beyin
5. Kalp ve kan damarları vücudumuzdaki hangi sistemde yer alır?
A) Dolaşım sisteminde
B) Sindirim sisteminde
C) Sinir sisteminde
D) Solunum sisteminde
6. Aşağıdakilerden hangisi karın bölgesinde bulunur?
A) Yutak B) Akciğer
C) Kalp D) Mide
7. İlk yardım çantasında bulundurulması gereken malzemelerin miktarı neye göre belirlenir?
A) Sürücünün isteğine
B) Mevsim ve yol durumuna
C) Aracın tipi ve içinde bulunacak kişi sayısına
D) Sürücü ve yolcuların sağlık durumlarına
8. Yaralının araçtan çıkarılması esnasında en çok hangisine dikkat edilmelidir?
A) Hızlı ve aceleci davranmaya
B) Kaza yapan araca hasar verilmemesine
C) Kazayı seyredenlerin uzaklaştırılmasına
D) Yaralıda yeni bir yaralanma meydana gelmemesine
9. Araçlarda ilk yardım çantası hangi amaçla bulundurulur?
A) Trafik denetimlerinde göstermek
B) Kazalarda ilk yardımda kullanmak
C) Araç muayenelerinde göstermek
D) Araç donanımını tamamlamak
10. Aşağıdakilerden hangisi solunum durması belirtilerindendir?
A) Nefes alıp vermenin hızlanması
B) Kalp atışının hızlanması
C) Göğüs hareketlerinin olmaması
D) Göz bebeklerinin küçülmesi
11. Aşağıdakilerden hangisi bilinç kaybı olan bir hastanın, solunum yolunu tıkayarak boğulmasına sebep olabilir?
A) Dilin geriye kayması
B) Çenenin kasılması
C) Başın arkaya düşmesi
D) Vücudun kasılması
12. Ağızdan ağıza suni solunumda verilen hava miktarının yeterliliği nasıl anlaşılır?
A) Nabız sayısının azalmasından
B) Göğsünün yükselmesinden
C) Vücut sıcaklığının azalmasından
D) Yüzünün sararmasından
13. Aşağıdakilerden hangisi kendiliğinden oluşmuş burun kanamalarında yapılması yanlıştır?
A) Burun üzerine ve enseye buz konulması
B) Yüzün soğuk su ile yıkanması
C) Çeneyi göğüsten uzaklaştırarak başın geriye çekilmesi
D) Sargı bezi ile yapılan tamponun burna yerleştirilmesi
14. Omuz ve boyundaki kanamalarda, şekilde belirtilen hangi kısma basınç uygulanmalıdır?

A) Köprücük C) Şakak
B) Çene altı D) Kasık
15. Bacakta, turnike uygulama bölgesi neresidir?
A) Diz kapağının olduğu bölge
B) Diz ile ayak arası
C) Diz ile kalça arası
D) Ayak bileğinin alt kısmı
16. Aşağıdakilerden hangisi bayılmanın belirtilerindendir?
A) Solunumun derin olması
B) Derinin zamanla morarması
C) Aşırı hareketlenme
D) Kendinden geçme
17. İlk yardım yapan kişi yaralının omuzlarına hafifçe dokunarak “iyi misiniz?” diye sorar.
Bu davranış ile yaralının hangi durumu kontrol edilir?
A) Ağız içi B) Bilinci
C) Göğüs hareketi D) Solunumu
18. Kalp masajı hangi durumdaki kişiye uygulanır?
A) Düzensiz nabız atışı olan
B) Solunum güçlüğü olan
C) Kalbi duran (5 dakika içinde)
D) Nabız sayısı düşük olan
19. Batıcı cisim yara üzerinde duruyorsa, aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
A) Cisim çıkarılır ve yaraya tentürdiyot dökülür.
B) Cisim çıkarılır ve yaralı hastaneye sevk edilir.
C) Cismin dışarıda kalan kısmı kesilir ve yara sarılır.
D) Cisim çıkarılmadan yaralı hastaneye sevk edilir.
20. Başından yaralanan yaralıya aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
A) Soluk yolu açık tutularak sevk edilir.
B) Kanama yoksa bir şey yapmaya gerek yoktur.
C) Yarası sarılarak uyutulur.
D) Yaralı bölgeye sıcak pansuman uygulanır.
21. Aşağıdakilerden hangisinin yanık yarası üzerine uygulanması doğru olur?
A) Oksijenli su ile yıkamak
B) Tentürdiyotlu pamukla kapatmak
C) Diş macunu sürmek
D) Temiz, soğuk ve ıslak sargı bezi ile örtmek
22. Aşağıdakilerin hangisinde oluşan kırıklar, felce neden olabilir?
A) Kaburgada B) Omurgada
C) Bacakta D) El bileğinde
23. Burkulmalarda, ağrı ve şişliği azaltmak için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) Buz konulmalıdır.
B) Masaj yapılmalıdır.
C) Soğuk su içirilmelidir.
D) Turnike uygulanmalıdır.
24. Kaza yerinden tıbbi yardım istenirken, aşağıdakilerden hangisinin bildirilmesine gerek yoktur?
A) Kaza zamanının
B) Yaralıların durumu ve sayısının
C) Açık ve net adresin
D) Yaralıların kimliklerinin
25. Sindirim yoluyla zehirlenen hasta, kusuyorsa aşağıdaki pozisyonlardan hangisine alınır?
A) Yüzüstü yatış B) Yan yatış
C) Oturuş D) Sırtüstü yatış
26. Bir kişinin asit – baz veya bilinmeyen bir kimyasal sıvıyı yeni içtiği fark ediliyor.
Bilinci yerinde olan bu kişiye, ilk yardım olarak aşağıdakilerden hangisinin yapılması uygun olur?
A) Kusturmak
B) Bol su içirmek
C) Sarımsaklı yoğurt yedirmek
D) Suni solunum yapmak
27. Kusturmada hastaya uygulanacak en etkili yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sırtına vurmak
B) Az tuzlu ayran içirmek
C) Karnına hafif basınç uygulamak
D) Parmakla dilinin arka kısmını uyarmak
28. Güneş çarpmasında, hastaya aşağıdaki uygulamalardan hangisi yapılır?
A) Sıcak içecekler verilir.
B) Sıcak duş yaptırılır.
C) Vücudu serinletilir.
D) Üstü örtülerek terlemesi sağlanır.
29. Araçlarda emniyet kemeri kullanılmasının yararı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kazalarda ölüm ve yaralanma riskinin azalmasını sağlar.
B) Otomobilin daha iyi sürülmesini sağlar.
C) Sürücünün araç içinde daha rahat hareket etmesini sağlar.
D) Araç kullanırken sürücünün direksiyona hâkimiyetini sağlar.
30. Bazı sürücüleri, trafik kurallarını çiğnemeye iten en önemli sebep aşağıdakilerden hangisidir?
A) Trafik görevlilerinin ikazlarına karşı tepki göstermek istemeleri
B) Yanlış algıladığı kurallara karşı tepki göstermek istemeleri
C) Ruhi yapılarının kural çiğnemeye elverişli olmaları
D) Trafik işaret levhalarını yeterince Önemsememeleri
İLK YARDIM BİLGİSİ TESTİ BİTTİ. LÜTFEN CEVAPLARINIZI KONTROL EDİP TRAFİK ve ÇEVRE BİLGİSİ TESTİNE GEÇİNİZ.
İLK YARDIM BİLGİSİ CEVAPLARI:
1. C
2. A
3. D
4. B
5. A
6. D
7. C
8. D
9. B
10. C
11. A
12. B
13. C
14. A
15. C
16. D
17. B
18. C
19. D
20. A
21. D
22. B
23. A
24. D
25. B
26. B
27. D
28. C
29. A
30. C

5 Temmuz 2008 H Sınıfı TRAFİK ve ÇEVRE BİLGİSİ Soruları-Cevapları

1. Aşağıdakilerden hangisi, ölümcül trafik kazalarında kaza tespit tutanağı düzenlemekle görevlidir?
A) Trafik görevlisi B) Çevre mühendisi
C) Fahri trafik müfettişi D) Trafik mühendisi
2. Aşağıdakilerden hangisi şehirler arası kara yollarının yapım ve bakımından sorumludur?
A) Emniyet Genel Müdürlüğü
B) İl Belediye Başkanlığı
C) Karayolları Genel Müdürlüğü
D) Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı
3. Yayaların ve sürücülerin yolu kullanmadaki önceliğine ne ad verilir?
A) Geçiş üstünlüğü B) Geçiş yolu C) Geçiş kolaylığı D) Geçiş hakkı
4.
Şekildeki 1 ve 2 numaralı araçların bulundukları kara yollarının adlan aşağıclakiler-den hangisinde doğru verilmiştir?
_____1_____ _____2_____
A) Bağlantı yolu Tali yol
B) Ana yol Tali yol
C) Bölünmüş kara yolu Bağlantı yolu
D) İki yönlü kara yolu Tek yönlü kara yolu
5. Şekildeki işaret levhası sürücüye neyi bildirir?

A) Tali yol kavşağına yaklaştığını
B) Bölünmüş yola gireceğini
C) İleride kontrolsüz bir kavşağın olduğunu
D) İki yönlü ve iki şeritli yol kesimine yaklaştığını
6. Sürücüsü dâhil en az 16 oturma yeri olan motorlu taşıta ne denir?
A) Minibüs B) Otobüs
C) Otomobil D) Tramvay
7. Şekildeki kavşakta 1 numaralı araca yeşil sonrası sarı ışık yandığında, 2 numaralı araca yanan ışığın rengi nedir?

A) Yeşil
B) Sarı
C) Kırmızı
D) Yanıp sönen kırmızı
8. Trafik görevlisinin hangi harekeli trafiği yavaşlatma talimatıdır?

9. Şekildeki trafik işareti neyi ifade eder?

A) Kontrolsüz kavşağı
B) Dönel kavşak yaklaşımını
C) Demir yolu geçidini
D) Ana yol-tali yol kavşağını
10. Şekildeki trafik işareti görülünce ne yapılır?

A) Hız sabit tutulur.
B) Hız azaltılır, geçme yasağına uyulur.
C) Hız artırılır, sağa sinyal verilir.
D) Hız azaltılır, sola sinyal verilir.
11. Aşağıdakilerden hangisi kontrollü demir yolu geçidine yaklaşıldığını bildirir?

12. Aşağıdakilerden hangisi sağa tehlikeli devamlı viraj işaretidir?

13. Şekildeki tehlike uyarı işaretini gören sürücü aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?

A) Banketten gitmelidir.
B) Takip mesafesini artırmalıdır.
C) Hızını artırarak öndeki aracı geçmelidir.
D) Acil uyarı ışıklarını yakarak seyretmelidir.
14. Şekildeki trafik işareti neyi yasaklar?

A) Geri gitmeyi
B) Sola dönmeyi
C) “U” dönüşü yapmayı
D) Ada etrafında dönmeyi
15. Aşağıdakilerden hangisi azami hız sınırlaması anlamındadır?

16. Aşağıdakilerden hangisi karşıdan gelene yol ver anlamındadır?

17. Gabari, araçların yüklü veya yüksüz uzunluk, genişlik ve yüksekliklerini belirleyen ölçülerdir.
Buna göre hangisi yükseklik anlamında gabari sınırlamasının olduğunu bildirir?

18. Şekildeki trafik işareti neyi bildirir?

A) Geçme yasağının sonunu
B) Karşıdan gelene yol verilmesi gerektiğini
C) öndeki taşılın geçilmesinin yasak olduğunu
D) Ana yol – tali yol kavşağına yaklaşıldığını
19. Kara yollarında, taşıtların yan yana gitme sayısını aşağıdakilerden hangisi belirler?
A) Işıklı işaret cihazları
B) Yol çizgileri
C) Kara yollarındaki taşıt sayısı
D) Yolda yaya geçitlerinin olması
20. Taşıt yolundaki işaretlerden hangisi şeridin ileri seyir ve sola dönüş için olduğunu bildirir?

21. Bir sürücünün; suçun işlendiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde, 0,50 promilin üzerinde alkollü olduğu ikinci defa tespit ediliyor.
Bu sürücüye aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
A) 2 yıl süreyle sürücü belgesinin geri alınması
B) 6 aydan az olmamak şartıyla hafif hapis cezası
C) Sürücü belgesine süresiz olarak el konulması
D) 6 aydan aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası
22.
Şekle göre hangi numaralı araç sürücüsün yaptığı yasaktır?
A)1 B) 2 C)3 D) 4
23.
Şekildeki araç sürücüsü iki yönlü dört veya daha fazla şeritli yollarda;
• Aksine bir işaret yoksa.
• Geçme ve dönme dışında, aşağıdakilerden hangisinden seyretmek zorundadır?
A) En sağ şeritten B) Banketten
C) Orta şeritten D) En sol şeritten
24.
Şekle göre, aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğrudur?
A) 2 numaralı taşıtın durarak 3 numaralı taşıta yol vermesi
B) 2 numaralı taşıtın, 3 numaralı taşıtın bulunduğu yola girmesi
C) 3 numaralı taşıtın 1 ve 2 numaralı taşıtlar geçtikten sonra sola dönüş yapması
D) 1 veya 2 numaralı taşıtların gidiş yönüne göre sağ şeritte seyretmesi
25.
Aksine bir işaret yoksa şekildeki aracın yerleşim yeri dışındaki azami hızı saatte kaç kilometredir?
A) 60 B)70 C)80 D) 90
26.
Şekildeki yaya yoluna yaklaşan sürücünün hangisini yapması doğrudur?
A) Hızını artırması
B) Hızını azaltması ve gerekirse durması
C) Yayaları ikaz ederek durdurması
D) Yolun en soluna geçmesi
27. Konvoy hâlinde yavaş seyreden araçların arasındaki mesafe ne kadar olmalıdır?
A) Kendilerini geçmek isteyen araçların güvenle girebilecekleri kadar
B) Araç uzunluğunun üç katı kadar
C) Aracın cinsi ve teknik özelliklerinin gerektirdiği kadar
D) Trafik ve yol durumuna göre istenildiği kadar
28. Şekle göre aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğrudur?

A) 1 numaralı aracın şerit değiştirmesi
B) Araçların bulundukları şeritlerde seyretmesi
C) 3 numaralı aracın şerit değiştirmesi
D) 2 numaralı aracın önündeki aracı geçmesi
29.
Şekildeki yolda geçme yapacak olan sürücü, aşağıdakilerden hangisine dikkat etmelidir?
I- Yolun kaygan olup olmadığına II- Geçeceği aracın hızına III- Geçiş yapacağı şeridin trafik yoğunluğuna
A) Yalnız I B)I-II
C) II-III D) I-II-III
30. Sağa dönüş yapmak isteyen şekildeki sürücülerin hangisini yapması yanlıştır?

A) Bulundukları şeritte en sağa yaklaşmaları
B) Hızlarını azaltmaları
C) Dar bir kavisle dönüş yapmaları
D) Dönüşlerini en sol şeritte tamamlamaları
31.
Şekle göre aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?
A) 2 numaralı araç bölünmüş yoldadır.
B) 1 numaralı araç sola dönemez.
C) 1 numaralı araç 2 numaralı aracın geçmesini beklemelidir.
D) 1 numaralı araç gireceği yola yaklaşırken yavaşlamalıdır.
32.
Şekildeki 2 numaralı araç sürücüsü ne yapmalıdır?
A) Hızını artırmalıdır.
B) Durmadan yoluna devam etmelidir.
C) 1 numaralı araç sürücüsünü uyarmalıdır.
D) 1 numaralı araca yol vermelidir.
33. Şekildeki kavşakta ciddi kazalar olduğu bilinmektedir.

Bu kazaları en aza indirmek için şekildeki soru işareti (?) yerine hangi trafik işaret levhası konulmalıdır?

34. Aşağıdakilerden hangisi geçiş üstünlüğüne sahiptir?
A) Kara yolunun temizliğinde kullanılan araçlar
B) Acil hasta veya yaralı taşıyan araçlar
C) Toplu taşıma araçları
D) Gümrük muhafaza araçları
35. Aksine bir işaret yoksa, eğimsiz iki yönlü dar yolda, otomobil ile otobüsün karşılaşması durumunda, hangisi diğerine yol vermelidir?
A) Otobüs sürücüsü, otomobile
B) Otomobil sürücüsü, otobüse
C) Şeridi daralmış olan. diğerine
D) Azami ağırlığı az olan. diğerine
36. Aşağıdakilerden hangisi duraklama sayılır?
A) Öndeki aracın durması nedeni ile beklemek
B) Trafik görevlisinin dur işaretine uymak
C) Kırmızı ışıkta beklemek
D) Yolcu indirmek ve bindirmek
37. Geceleyin öndeki aracı yakından takip ederken hangi ışıkları yakmak zorunludur?
A) Park ışıklarını
B) Sis ışıklarını
C) Yakını gösteren ışıkları
D) Uzağı gösteren ışıkları
38.
Freni bozuk aracın şekildeki gibi çekilmesi sırasında, çeken aracın saatteki hızı en fazla kaç kilometre olmalıdır?
A)15 B)20 C)30 D) 40
39. Hangisi sürücüler için trafik suçudur?
A) Yaya ve okul geçitlerinde aracını yavaşlatmak
B) Gidişe ayrılan sağdaki şeritte seyretmek
C) Seyir hâlinde iken telefonla konuşmak
D) öndeki aracı güvenli mesafeden izlemek
40. Okul taşıtının arkasındaki “DUR” ışığı hangi hâllerde yakılır?
A) Taşıtın fren lambaları arızalandığı zaman
B) Okul taşıtı arızalanıp yolda kaldığı zaman
C) Sadece sisli, yağmurlu ve karlı havalarda
D) Sadece öğrenci indirip bindirirken
41. Kontrolsüz demir yolu geçidine yaklaşan sürücüler nasıl hareket etmelidirler?
A) Uygun mesafede mutlaka durmalıdırlar.
B) Demir yolu tek hatlı ise hızlı bir şekilde geçmelidirler.
C) Demir yolu çok hatlı ise yavaş ve dikkatli geçmelidirler.
D) Hızlarını artırarak geçmelidirler.
42. Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamına göre yurt içi yolcu taşıma yapan sürücülerin mesleki yeterlilik belgesinin türü hangisindeki gibi olmalıdır?
A) SRC 1 B) SRC 2
C) SRC3 D) SRC 4
43. Aşağıdakilerden hangisi otoyola girebilir?
A) Bisikletler
B) Lastik tekerlekli traktörler
C) Çekiciler
D) Motorsuz araçlar
44.

Trafik kazalarındaki kusur oranının yıllara göre yüzdelik dağılımı tablodaki gibidir.
Bu verilerden hangi sonuca kesinlikle ulaşılır?
A) Kazaların çoğu insan kaynaklıdır.
B) Kara yolu ulaşım sistemi, diğer ulaşım sistemlerinden daha çok kullanılmaktadır.
C) Kara yolları, deniz ve hava yollarına göre daha risklidir.
D) Toplu taşıma yapılması ülke ekonomisini olumlu yönde etkiler.
45. Hangi rahatsızlığı olan sürücülerin “gün doğumundan bir saat önceden, gün batınımdan bir saat sonraya kadar araç kullanabileceği” sürücü belgesine işlenir?
A) İşitme kaybı
B) Renk körlüğü
C) Tek gözü gören
D) Gece körlüğü
46. Hangi taşıtta yangın söndürme cihazının bulundurulması zorunludur?

47. Çevreye boşaltıldığında bozulma meydana getirecek maddelere ne ad verilir?
A) Yanıcı madde B) Atık
C) Yakıcı madde D) Kireç
48. Aşağıdakilerden hangisi gürültünün verdiği zararlardan değildir?
A) Beden sağlığının bozulması
B) Ruh sağlığının bozulması
C) Dikkatin dağılması
D) İş veriminin artması
49. Aşağıdakilerden hangisi çevreyi olumlu etkiler?
A) Doğal bitki örtüsünün tahribatı
B) Düzensiz şehirleşme ve göç
C) Şehirlerdeki yeşil alanların yaygınlaştırılması
D) Konutlarda kalitesiz kömür kullanılması
50. Araç bakımının zamanında ve uygun şekilde yapılması aşağıdakilerden hangisine katkı sağlar?
A) Yakıt tasarrufuna
B) Hız sınırlarının aşılmasına
C) Yakıt tüketiminin artmasına
D) Trafik yoğunluğunun azalmasına
TESTİ BİTTİ. LÜTFEN CEVAPLARINIZI KONTROL EDİN.
TRAFİK ve ÇEVRE BİLGİSİ CEVAPLARI:
1. A
2. C
3. D
4. B
5. D
6. B
7. C
8. B
9. A
10. B
11. D
12. A
13. B
14. C
15. D
16. B
17. C
18. A
19. B
20. D
21. A
22. B
23. A
24. D
25. C
26. B
27. A
28. B
29. D
30. D
31. C
32. D
33. C
34. B
35. A
36. D
37. C
38. A
39. C
40. D
41. A
42. B
43. C
44. A
45. D
46. C
47. B
48. D
49. C
50. A

Her ders kendi içerisinde 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. Başarılı sayılabilmeniz için her dersten -ayrı ayrı- 70 puan almanız gerekir.
  • H sınıfı ehliyet sınavından geçmem için kaç doğru yapmam gerekir?
İlkyardım 30 soruda 21 doğru,
Trafik 50 soruda 35 doğru yaparsanız; her bir testten 70 puan alarak sınavı geçmiş olursunuz.